Van vrije golfer tot baanlid: Europees golfen in Nederland

Van vrije golfer tot baanlid: Europees golfen in Nederland

In deze blog gaan we het hebben over Europees golf in Nederland. We zullen het hebben over hoe het is om hier een rondje golf te spelen en waarom zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot Nederlandse banen. Als u erover denkt om een rondje te komen spelen, lees dan verder!

Nog niet zo lang geleden was er in Nederland maar één manier om golf te spelen: je werd lid van een exclusieve club en leerde het van de pro van je eigen land. Maar dat was niet voor iedereen weggelegd – golf was niet voor iedereen weggelegd; het begon als een elitaire sport met banen die alleen gereserveerd waren voor mensen die het zich konden veroorloven…

Er ontstond echter een nieuwe groep – mensen wilden meer toegang! En ze kregen precies waar ze om vroegen toen de lidmaatschapspercentages kort daarna begonnen te dalen, grotendeels omdat velen in plaats daarvan online gokten op hun spel (om het gebrek aan glans te omzeilen) dure lessen of exorbitante greenfees betaalden bij te dure clubs – en toernooien waren ook niet altijd betaalbaar.

Het golfspel is in de loop der tijd veranderd. Toen de golfbaan werd gebouwd, bevatte deze niet elke hole die mensen wilden spelen, dus hebben ze virtuele clubs uitgevonden waar je je kunt aansluiten bij anderen die een specifieke soort uitdaging of ervaring willen en toch ook kunt genieten van het spelen van alle verschillende soorten banen!

Een blik op het verleden

De groep golfers zonder clublidmaatschap in Nederland is in opkomst. Ze worden ‘witte golfers’ genoemd, en de meesten hebben een licentie die ze tijdens hun vakantie in het buitenland hebben verkregen, waarbij Spanje een populaire keuze is voor snelle banen die niet voldoen aan sommige eisen om hier een officieel GVB-certificaat te krijgen – maar er is geen reden waarom deze mensen zich niet toch zouden kunnen vermaken.

De toestroom van blanke golfers was niet te stoppen. De snelheidsbanen verhuisden naar Nederland, waar geen Spaans maar Nederlands GVB kon worden verkregen en de inhoud van deze banen was twijfelachtig als goed blanke geezers die het slecht zouden behandelen van wat anderen over hen zeiden zonder enige kennis over etiquette of regels die je zou moeten weten als je een ronde met iemand anders speelt.

De Nederlandse Golf Federatie werd opgericht omdat de blanke golfers geld in het laatje brachten voor de banen en koffiedikkijkers beseften dat zij zich op een dag misschien als clubleden zouden vestigen. Slimme mensen bedachten virtuele clubs die wedstrijden organiseren, allemaal zonder baan!

Vandaag de dag

Wat is het verschil tussen een lid van je lokale golfclub, iemand die op D-clubs (digitale clubs) speelt en vrije anonieme golfers? Het antwoord is dat ze allemaal verschillende behoeften hebben. Een lid met een eigen privébaan betaalt vooraf, zodat er geen rekeningen zijn om je zorgen over te maken; dit type heeft ook veel andere voordelen, zoals de mogelijkheid om op elk moment gebruik te maken van hun faciliteiten zonder een afspraak te hoeven maken – wat soms uren wachten kan betekenen, alleen maar omdat anderen deze speciale plekken niet als eerste afgeschoten willen hebben! Thuisspelers daarentegen hebben liever geen verplichtingen, maar wel flexibiliteit: vaak vinden ze het prima om af en toe te gaan zitten als er vrienden langskomen, in plaats van ver genoeg vooruit te plannen.

Vrije golfer

De vrije golfers van de Nederlandse Federatie (NGF) hebben een pas nodig; dit kan zowel een NGF-baanvergunning als een handicapbewijs zijn. Clubs en locaties verstrekken deze via registratie bij D-clubs, maar u zou ook moeten kijken of u uw eigen thuisclub kunt registreren als dat mogelijk is, want dat maakt het gemakkelijker bij toekomstige bezoeken wanneer u door Nederland reist en op verschillende banen speelt.

Verbonden aan een golfbaan? Dan heb je geluk! De NGF biedt vele voordelen en mogelijkheden, waaronder gratis registratie voor uw handicap. Alles wat we vragen is dat u € 50 per jaar bijdraagt, zodat we deze geweldige programma’s in heel Europa kunnen blijven aanbieden – en als u nog niet bij de 54 link club aangesloten bent, overweeg dan om er snel een te nemen, want de meeste banen zullen geen niet-golfers zonder kwalificaties zoals de onze toelaten (plus ze maken het makkelijker als je samen speelt).

Categories: Blog