Sporten is ook op latere leeftijd nog nodig

Sporten is ook op latere leeftijd nog nodig

Er wordt vaak gezegd dat lichaamsbeweging in de jeugd leidt tot een gezond leven, maar dit betekent niet dat het later in het leven nog steeds nodig is. Hoewel lichaamsbeweging op elke leeftijd veel voordelen heeft, is de waarheid dat de meeste mensen die na hun 35e met lichaamsbeweging beginnen, dit eerder moeten doen voor hun geestelijke gezondheid en levenskwaliteit dan voor hun gezondheid op lange termijn.

Het bereiken van een uitstekende lichamelijke conditie is niet eenvoudig naarmate men ouder wordt. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar meestal is het omdat ze merken dat hun mogelijkheden afnemen of wanneer er kleine kwaaltjes opduiken oude gewoontes de kop opsteken waardoor ze er helemaal mee willen stoppen, net zoals mijn vader deed nadat hij vorig jaar zijn arm had gebroken – al dat rondrennen door de stad hielp hem niet sneller te genezen! Maar wat veel mensen zich niet realiseren (of accepteren) is hoe belangrijk lichaamsbeweging kan zijn op elke leeftijd; het maakt niet uit of je jong bent of grijs door de tijd – de voordelen zullen altijd blijven zelfs.

Onderzoeker uit Zweden

Een in 2009 gepubliceerde studie toonde aan dat mensen die later zijn begonnen met sporten een kleinere kans hebben om jong te sterven. De echte positieve resultaten komen na de eerste vijf jaar, wanneer ze de achterstand inhalen op mensen die meer dan 10 jaar sporten en het risico van laat beginnen kunnen wegnemen.

Ook goed voor het hebben van sociaal contact

talrijke studies tonen aan dat de gezondheid baat heeft bij sociaal contact en lichaamsbeweging. duursporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen zijn het meest geschikt omdat u er uw spierkracht in de loop van de tijd mee opbouwt; het is beter als ze minstens twee keer per week gedurende ongeveer 30 minuten per sessie worden beoefend. Intensief trainen betekent een inspanning leveren: of praten tijdens het sporten maakt iemand zelfverzekerd genoeg om zich niets aan te trekken van wat anderen denken, maar wie tijdens elke training hijgt, moet daar niet mee doorgaan – hoe zwaar het zijn eigen lichaam ook valt.

Mensen die op oudere leeftijd met lichaamsbeweging beginnen, moeten hun conditie geleidelijk opbouwen. Te snel en te krachtig beginnen heeft het tegenovergestelde effect, wat schadelijk is voor uw gezondheid. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, hoef je als je oud genoeg bent niet per se elke dag te voetballen of 100 kilometer te fietsen – maar zelfs 10 minuten lichte cardiovasculaire activiteit doet wonderen om fit te blijven als we ouder worden.

Hier wat voordelen van sporten

Ik kan niet met zekerheid zeggen dat je nooit meer ziek zult worden, maar als je lichaam in topvorm is, zal het genezingsproces zoveel sneller gaan. Ik heb het gevoel dat mijn energieniveaus op hun best zijn en dat komt door al die geweldige voordelen die lichaamsbeweging me biedt.

Hoe actiever u bent, hoe kleiner uw risico op hartaandoeningen. Na 10 jaar verdwijnt dit voordeel en na 20+ wordt het onbeduidend; maar regelmatige lichaamsbeweging zoals basketbal gedurende 30 minuten per dag helpt de spieren te versterken, wat de bloeddoorstroming bevordert!

Fitness heeft ook andere voordelen, zoals meer kracht en behendigheidstraining reacties tijd – alle dingen die sport geweldig leuk maken!!.

Omdat mensen op oudere leeftijd soms evenwichtsproblemen hebben en gemakkelijker vallen, is het belangrijk om de spieren thuis te oefenen. Tai chi is een Chinese bewegingsvorm waarvan is aangetoond dat het gunstig is voor het verbeteren van uw geheugen door het trainen van uw hersencellen met kortere trainingen van ongeveer twee uur per week of minder dan 30 minuten op de meeste dagen – hoewel dit niet van toepassing is als het zwaardere activiteiten zijn zoals bowlen of golfen in plaats daarvan die grotere spiergroepen vereisen, voornamelijk omdat er niet veel spin bij betrokken is.

Probeer meerdere sporten

Als je jaren achtereen dezelfde sport beoefent, worden je hersenen lui en train je altijd die spiergroep. Daarom raad ik aan om minstens om de paar maanden of seizoenen van sport te veranderen, zodat ook andere spieren actief worden – zoals fietsen mijn benen traint, terwijl wandelen wonderen doet met mijn longen; golfen kan mijn armen nog meer versterken dan roeien (en laten we al die krachtversterkende oefeningen voor het bovenlichaam niet vergeten!) Schaatsen kan helpen om mijn buikspieren te trainen. Als zwemmen niet genoeg is, dan zijn er genoeg dansoefeningen die gewoon wachten! Er is echt iets perfects VOOR IEDEREEN in deze wereld…dus ga op zoek naar wat het beste bij JOU past!!!

Categories: Blog